طراحی نما ساختمان
06
سپتامبر

طراحی نما ساختمان

نمای ساختمان یکی از عوامل مؤثر بر زیبایی و جلوه‌ی ساختمان می ‌باشد که نشان ‌دادن نشان ‌دهنده ابهت و تاثیر بسزایی در ساختمان دارد ممکن است یک مشتری زمانی ‌که به ساختمان مراجعه می ‌کند با دیدن نمای آن از خرید آن پشیمان شوند. به همین دلیل طراحی نما موضوع بسیار حائز اهمیت در شروع ساخت آپارتمان میباشد. هرچند اگر داخلی و نمای داخلی ساختمان و دکوراسیون آن منظم و حرفه‌ای ساخته‌ شده باشد ولی اگر نمای آن از طراحی فوق‌العاده‌ای برخوردار نباشد باعث می‌ شود تا ساختمان ارزش ظاهری خود را از دست بدهد.

طراحی نما مدرن آپارتمان مسکونی با چوب ترموود

منظور از نمای ساختمان دقیقاً همان چیزی است که شما از بیرون آن را مشاهده می ‌کنید و صرفاً مربوط به ساختمان ‌های مسکونی نمی ‌باشد هر مدل ساختمانی با هر نوع کاربری مانند هتل، مراکز خرید، ساختمان‌های مسکونی و همچنین بیمارستان ‌ها و مدارس دارای طراحی ‌های منحصر به ‌فرد می‌ باشند که هر کدام باید طراحی خاص خود را داشته باشند تا بتوانند از یکدیگر متمایز شوند و هم چنین از نمای ساختمان بتوان کاربری ساختمان را تشخیص داد.

مقاله پیشنهادی : طراحی نما ویلا

تماس با دژار

چرا طراحی نما بسیار حائز اهمیت میباشد ؟

نمای ساختمان ‌ها به 5 دلیل از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می‌ باشد که این 5 دلیل شامل؛ شخصیت و هویت ساختمان، محافظت از ساختمان در مقابل مخاطرات و عوامل طبیعی، زیباسازی ، عایق و رعایت ضوابط می‌ باشد. در ادامه هر کدام را مختصراً توضیح می‌ دهیم.

هویت بخشی به ساختمان: هویت ساختمان یکی از دلایل پر اهمیت برای طراحی در نمای ساختمان است. بنابراین در طراحی نمای ساختمان به ‌شدت باید توجه شود شاید شما ساختمان‌ های زیادی را دیده باشید که دارای طراحی‌ های استاندارد هستند ولی از هویت و شخصیت لازم بهره‌مند نیستند. بنابراین هویت از این‌ جهت مورد اهمیت قرار گرفته ‌است که اگر ساختمان شما فاقد نمای خارجی باشد هر چند که شما در این ساختمان امکانات فوق‌العاده‌ای قرار داده باشید باز هم ساختمان شما فاقد هویت شناخته می ‌شود.

مقاله پیشنهادی : طراحی باغ ویلا

محافظت در مقابل مخاطرات طبیعی: همان ‌طور که گفتیم نمای ساختمان به ‌عنوان محافظی در مقابل عوامل طبیعی عمل می‌ کند. بنابراین نمای خارجی که برای ساختمان‌ ها طراحی می‌ گردد باعث می‌ شود تا خود بنا در مقابل مخاطراتی چون باران، هوای بسیار سرد و یا گرم و همچنین رطوبت ‌های بالا و پایین محافظت کند. همچنین باعث می ‌شود تا دیوار های خارجی ساختمان درمقابل هوازدگی محافظت‌ شده و درنتیجه نمای خارجی ساختمان به‌ عنوان سپری برای ساختمان ما عمل می‌ کند.

زیبایی: زیبایی و زیباسازی نیز یکی از یکی دیگر از عوامل اهمیت طراحی نمای ساختمان می ‌باشد. اگر توجه داشته باشید امروزه ساختمان‌ هایی که از نمای مناسب و فرسوده برخوردار هستند مورد توجه شهرداری ‌ها قرار گرفته و یا همچنین باعث برهم زدن زیبایی شهر می ‌شود. بنابراین طراحی نمای فوق‌ العاده می ‌تواند علاوه ‌بر ایجاد زیبایی برای خود ساختمان باعث افزایش جلال و زیبایی شهر ساختمان نیز گردد هم چنین ساختمان‌ هایی که از نمای فوق ‌العاده برخوردار هستند معمولاً مورد توجه قرار گرفته و دورنمای بسیار فوق‌العاده‌ای را ایجاد می ‌کنند.

طراحی نما ساختمان اداری

عایق: از عواملی که در طراحی نمای ساختمان بسیار مهم است این است که بدانید نمای ساختمان به‌عنوان یک عایق عمل می ‌کند یک نمای خارجی خوب برای ساختمان می ‌تواند آسایش را برای ساکنین فراهم کند. در صورتی‌ که نما هایی که خود ساختمان ایجاد می ‌شود این کاربری را ندارد. همان‌طور که در بالا نیز گفته شد نمای ساختمان به ‌عنوان یک عایق حرارتی نیز در برابر هدر رفت انرژی عمل کرده و همچنین به‌ عنوان عایق صوتی نیز کاربرد دارد.

اقدامات قبل از طراحی نمای ساختمان

ابتدا قبل ‌از این‌ که به سراغ طراحی نمای ساختمان برویم باید بدانید که طراحی برای نمای ساختمان به ۲ دسته تقسیم می ‌شود. 1-ساختمان ‌هایی که مورد بازسازی قرار گرفته‌اند و مجدد می‌ خواهید برایشان طراحی نما انجام دهید و ساختمان‌ هایی که از ابتدا طراحی نمای آنان شکل می ‌گیرد. بنابراین به این دو نکته نیز باید در طراحی ساختمان توجه داشته باشید.

بحث دیگری که به ان باید توجه کنیم موضوع هزینه طراحی نما میباشد که در در مقاله دیگر بطور جامع به آن پرداخته شده است ..

نکته دیگری که قبل‌ از طراحی نمای ساختمان باید به آن توجه کافی داشته باشید آشنایی با نقاط مثبت و منفی طرح خود می‌ باشد. با توجه به این ‌که سبک‌ های مختلف طراحی در ساختمان ‌ها وجود دارد به ‌همین دلیل شما باید ابتدا نمای ساختمان مد نظر با توجه به کاربری ساختمان در نظر بگیرید. این ‌مورد از این ‌جهت اهمیت دارد که طراحی نما به ویژگی‌ هایی مانند جغرافیای منطقه، اقلیم و بافت منطقه‌ای و همچنین بودجه کارفرما بستگی دارد و همچنین نوع ساختمان شما نیز نمای آن می‌ بایست با کاربری بنا یکی باشد زیرا طراحی نما ها متنوع می باشد. مثلاً طراحی نمای ساختمان ویلایی با ساختمان های آپارتمانی کاملاً متفاوت می ‌باشد.

انواع سبک های طراحی نمای ساختمان

امروزه سبک ‌های رایج زیادی در میان طراحان وجود دارد که این طراحی به شرایط زیادی بستگی دارد ازجمله سبک‌ های رایج در میان طراحان ساختمان می ‌توان به نمای کلاسیک یا رومی، نمای مدرن، نمای مینیمال (ساده گرایی) و طراحی نمای اسلامی اشاره کرد که هر کدام از این طرح‌ ها دارای شرایط و ضوابط مخصوص به خود هستند. به ‌همین دلیل در ادامه این شرایط و ضوابط را برای شما بررسی می‌ کنیم.

طراحی نما به سبک کلاسیک :

یکی از سبک‌ هایی که امروزه در میان ساختمان ‌سازی ها بسیار رایج شده ‌است طراحی نمای رومی می‌ باشد. که بسیار این طرح مورد انتقاد قرار گرفته ‌است. ولی از آنجایی ‌که جلوه و ابهت زیادی دارد باعث می‌ شود تا چشم ‌ها را به خود خیره کند یکی از دلایلی که این نوع سبک معماری بسیار رایج شده و مورد استقبال قرار گرفته علاوه ‌بر زیبایی مبحث آسیب ‌شناسی آن می ‌باشد. زیرا این سبک بسیار با آب‌ و هوای ایران سازگار بوده و باعث زیبا سازی شهر ها و بسیاری از نماد ها گردیده ‌است. از جمله مصالحی که در این نوع طراحی مورد استفاده قرار می ‌گیرد. بیشتر شامل سنگ‌ هایی مانند تراورتن، مرمر، گرانیت و غیره می‌ باشد که بیشتر به ‌صورت سنگی و بر روی ساختمان نصب می ‌گردد.

از جمله دلایلی که می ‌توان برای رواج این نوع نما اشاره کرد می ‌توان به ریشه ‌های فرهنگی، احساس مرفه بودن به کارفرما، دسترس‌ پذیری بیشتر به مصالح، شاخص‌ سازی ساختمان ‌ها و غیره اشاره کرد که این عوامل باعث شده‌ است تا نمای رومی امروزه بیشترین استفاده را در میان مصرف‌ کنندگان داشته باشد.

مقالات پیشنهادی : طراحی نما ساختمان دو طبقه

طراحی نما کلاسیک ساختمان ویلایی

از نقاط قوت طراحی نمای کلاسیک یا همان رومی این است که اگر اجرای این نما با دقت حاصل شود نتیجه‌ای که برای کارفرما خواهد داشت، نمایی بسیار زیبا و با ابهت و ماندگار خواهد بود و همچنین نکته قابل ‌توجه این است که باید بدانید از مصالحی که در طراحی این نما استفاده می ‌کنید باید بسیار با کیفیت باشد در غیر این صورت نمای شما از عمر کوتاهی برخوردار بوده و همچنین می‌ تواند ضرر مالی را برای شما به‌ همراه داشته باشد.

طراحی نمای مدرن

نما های مدرن نیز یکی دیگر از نما های رایج در میان ساختمان ‌سازی ها است. که این نما بیشتر بر پایه‌ی ساده ‌سازی شکل‌ گرفته و در زیبا سازی ساختمان و نمای شهر تاثیر بسزایی دارند. طراحی نما مدرن بیشتر برای ساختمان‌ های مسکونی و تجاری کاربرد داشته و نه‌ تنها باعث زیبایی ساختمان شده بلکه ارزش اقتصادی ساختمان را نیز افزایش می ‌دهد.

این نوع معماری از ویژگی ‌های معماری مدرن تبعیت کرده و تفاوتی که با سبک کلاسیک در این نوع نما مشاهده می ‌شود، کمتر شدن یا حذف شدن پیچیدگی و زینت‌ها می ‌باشد و همچنین مصالحی که در طراحی و اجرای این نوع نما به کار می‌ رود بیش ‌از 2 نوع مصالح نمی‌ باشد.

با توجه به این نکته که هدف از نمای مدرن ساده ‌سازی است ولی در طراحی ‌هایی که ما در ایران مشاهده می ‌کنیم مصالح به ‌کار رفته معمولاً بسیار زیاد هستند. که باعث شده ‌است تا نما غیرمرتبط با ساختمان های اطرف ، بدمنظر و نامنظمی‌ های زیادی در طراحی این نوع نما ها مشاهده شود. به این نکته نیز توجه داشته باشید که شهرداری ‌ها در آخرین مصوبات خود استفاده متعدد از مصالح مختلف و همچنین نامنظمی ها و فرم ‌های نامتعارف در طراحی ‌های ساختمان جلوگیری می‌ کنند.

طراحی مینیمال (ساده گرایی): مینیمال، سبکی است که بر پایه‌ی ساده گرایی کامل شکل‌ گرفته است که در این نوع، طراحی تمام آن چه از تزئینات که باعث برهم ریختن نمای ساختمان و یا شلوغ شدن نمای ساختمان‌ شود جلوگیری می‌ شود. همچنین از مصالح بسیار کمی استفاده می‌ گردد که درنهایت مصالحی که برای این نوع سبک‌ ها استفاده می ‌شود معمولاً ۱ یا ۲ مصالح بوده و به ‌ندرت مصالح بیشتر مشاهده می‌ شود. این نوع سبک معمولاً در ایران بسیار کم بوده و کمتر مورد توجه ساختمان سازان قرار گرفته ولی مطمئنا با توجه به سبک زیبایی که دارد در آینده ما می‌ توانیم نمونه ‌های متعددی را از این سبک‌ ها مشاهده کنیم.

طراحی نمای سنتی : نمای سنتی نیز یکی دیگر از نما هایی است که معمولاً در گذشته بسیار موردتوجه بودند ولی در زمان کنونی ساختمان ‌های کمی مورد استفاده قرار می ‌گیرد و معمولاً در ساختمان‌ هایی این نوع سبک استفاده می ‌شود که کاربری آن‌ ها بیشتر به ‌عنوان بوتیک هتل های سنتی یا ویلا ‌هایی که خواستار سبک اصیل ایرانی هستند استفاده می ‌گردند. در این نوع معماری از قوس‌ ها، کاربندی ها، کتیبه ‌ها، ستون ‌ها  و گره‌ ها و دیگر تزیینات رایج دوره سنتی ایرانی مورد استفاده قرار می ‌گیرد که هم باعث زیباسازی و تنوع رنگی شده و هم به ‌خوبی کاربری بنا را برای مخاطب آشکار می‌ کند.

طراحی نمای انواع ساختمان ها

همان ‌طور که گفتیم ساختمان ‌ها دارای کاربری‌ های مختلفی می‌ باشند که هر کدام از آن‌ ها دارای طراحی مختص به خود هستند. از جمله ساختمان ‌ها می ‌توان به ساختمان‌ های مسکونی، ساختمان ‌های ویلایی، ساختمان ‌های تجاری و اداری اشاره کرد که در ادامه در مورد نمای این نوع ساحتمان ها نیز صحبت خواهیم کرد.

نمای ساختمان مسکونی

در نمای ساختمان ‌های مسکونی معمولاً از انواع نماها استفاده می ‌شود. معمولاً این نماها بیشتر کلاسیک و مدرن هستند که مورد استفاده قرار می‌ گیرد. همچنین در رنگ‌ بندی نماها باید به نوع نما و همچنین تعداد طبقات توجه کافی شود تا مدت ‌زمان طولانی ‌تری بتوان از این نما استفاده کرد و این نما نیز بتواند در مقابل انواع مخاطرات طبیعی عایق خوبی باشد.

نمای ساختمان های ویلایی

ساختمان ‌های ویلایی که معمولاً به ‌صورت ویلا دوبلکس یا تریبلکس ساخته می‌ شوند نیز دارای نما های فوق‌ العاده‌ای باید باشند که علاوه ‌بر زیبایی بتواند ابهت ساختمان را نیز حفظ کند. معمولاً طراحی نما ویلا ‌بیشتر از ساختمان‌ های مسکونی در معرض مخاطرات طبیعی قرار می‌ گیرند زیرا اطراف آن ‌ها فضای باز بیشتری وجود داشته و به‌همین دلیل مخاطرات طبیعی بیشتر آن‌ ها را تحت تاثیر قرار می ‌دهد. انواع سبک‌ های مختلفی که در طراحی نما های ویلایی مورد استفاده قرار می ‌گیرد معمولاً سبک کلاسیک و مدرن می ‌باشد که این نوع طراحی بیشتر بر اساس سلیقه کار فرما و همچنین با توجه به شرایط جغرافیایی و بافت شهری باید طراحی گردد تا فرهنگ و بافت منطقه را دچار دگرگونی نکند.

نمای ساختمان های تجاری و اداری

نمایی که برای ساختمان‌ های تجاری و اداری مورد استفاده قرار می ‌گیرد. باید به ‌گونه‌ای باشد که ماهیت و کاربری ساختمان را به ‌خوبی نمایش دهد و همچنین با بافت شهری نیز هماهنگ باشد. در طراحی نمای ساختمان ‌های اداری معمولاً از سبک ‌های مختلفی مانند سبک ‌های مینیمال و مدرن و همچنین سبک‌ های تلفیقی نیز مورد استفاده قرار می ‌گیرد که هم از مصالح کمتری بهره می‌ برند و همچنین به‌ راحتی می‌ توانند کاربری ساختمان را به ‌خوبی نمایش دهند و معمولاً ساختمان‌ های اداری و تجاری از مصالحی مانند سنگ، سیمان و آجر طراحی می‌ شود. همچنین بهتر است با توجه به نوع بخش اداری، و اگر برای ارگان‌های خاصی ساختمان طراحی می‌ شود به گونه‌ای باشد که نوع کاربری ساختمان را به‌ خوبی نشان دهد. مثلاً اگر برای ساختمان میراث فرهنگی نما طراحی می‌ شود، باید از سبک ‌های سنتی و همچنین المان ‌های سنتی بیشتر استفاده گردد.

طراحی نما ساختمان تجاری

انواع طراحی نما براساس مصالح

نماها با توجه به سبک های متعدد، دارای  مواد و مصالح متععد نیز می باشند که باعث شکل گیری انواع نمای های ساختمانی شده است در بخش انواع نماها بیشتر مصالحی که برای طراحی و اجرا آن ها استفاده می شوند نام گذاری شده اند، که شامل؛ نمای کامپوزیت (آلومینیومی)، آجری، سنگی، سیمانی، شیشه، سرامیک، چوبی،مینرال (سنگ های معدنی و مرمر )، رومی و نانو (نمای نامرئی) می باشند.

مقاله پیشنهادی: بازسازی ویلا

در نهایت

مجموعه طراحی ساختمان دژار در این مقاله سعی کرده است تا تمامی هر آنچه که برای شما لازم است تا بدانید را ارئه کند و سعی بر این بوده است تا سوالی بی پاسخ نماند ولی اگر هنوز سوالی هست که نیاز به پاسخ آن دارید و یا برای طراحی ساختمان و نمای خود نیازمند یک تیم متخصص و حرفه ای هستید می توانید با کارشناسان دژار در میان بگذارید.

لطفا به این نوشته امتیاز دهید!
[کل: 6 میانگین: 4.7]