استاندارد ها و اصول طراحی نمای ساختمان pdf
نما هم اکنون یکی از اجزا جدایی نا پذیر از کالبد بنا ها می باشد که همچون پدیده های دیگر موجود در معماری سطح جهان تاریخچه طولانی و پر فراز و نشیبی را پشت سر گذاشته است. شایان ذکر است که منظور ما از نمای ساختمان، به مفهوم عامیانه خود، تصویر علمی سازه در جهات چهار گانه نیست. در واقع منظور ما از نمای ساختمان ضلعی از سازه است که در دید عموم مردم قرار می گیرد.استاندارد ها و اصول طراحی نمای ساختمان در حرفه معماری موارد مهمی است که باید به آن توجه کرد.
در ادامه ، اصول طراحی نما ساختمان را با سایت تخصصی طراحی نما دژار به بحث میپردازیم.
ابلاغ ضوابط و اصول طراحی نمای ساختمان در مناطق مختلف سطح کشور
توجه داشته باشید که یکی از مهم ترین نقش های کالبد بنا، جدا سازی زندگی های خصوصی انسان از زندگی های شهری می باشد. جالب توجه است که سیمای یک سازه ساختمانی، انحصاری و انفرادی نیست. در حقیقت نمای بنا ها می توانند تعریف کننده شکل ظاهری خیابان ها باشند، از این رو نمای ساختمان از حساسیت بالایی برخوردار است به همین منظور شهرداری ضوابط و قواعدی مشخص را مبنی بر اصول طراحی نمای ساختمان تعیین کرده اند.پس طراحی نما از مهم ترین بخش های ساختمان است که باید به آن توجه کرد.
شورای عالی شهر سازی در سال ها پیش مصوبه ای را عنوان نمود که بر اساس آن ارگان های مشخصی همچون وزارت مسکن و شهرسازی و وزارت کشور ضوابط و قوانین معینی را برای طراحی نمای سازه های ساختمانی تهیه و طی مدت حداکثر 1 ماه ابلاغ کنند. اما این مصوبه پس از گذشت مدت طولانی معادل 18 سال صورت نگرفت. این کار باعث آزاد گذاشتن کارفرمایان شده و با اعمال سلایق شخصی خود موجب تولید زشت ترین و بی هویت ترین نماها شده اند.
مقاله پیشنهادی : هزینه طراحی نما
از این رو برای جلوگیری از طراحی و ساخت نماهای اغراق آمیز و تغییر چهره زشت شهری باید نسبت به این عامل ضوابط مشخصی تعریف میشد. به همین منظور پس از سال ها روند شکل گیری شهری، مقررات ساختمانی و شناسائی ناهنجاری هایی که سیمای شهر را به این شکل در آورده اند بررسی شده و در نهایت با توجه به تمام یافته ها، معیار های کلی و اصول طراحی نمای ساختمان بر شکل گیری سیمای شهری ارائه گردیده است.
چه مسائلی که موجب اغتشاش و نا هماهنگی سیمای شهری می شود؟
اعمال سلایق شخصی و خارج از دانش معماری:
- ایجاد فرهنگ ساخت و ساز های غیر اصولی
- اعمال سلایق شخصی و غیر حرفه ای کارفرما
- عدم بهره گیری از دانش معماری و نظر کارشناسی در این زمینه
- مدل سازی و طراحی نماهای اغراق آمیز و بی هویت
ضعف بسیار زیاد در بخش تئوریک:
- عدم استفاده از قوائد معماری مدرن و اصیل ایرانی
- عدم استفاده از مدولاسیون
عدم رعایت اصول طراحی نمای ساختمان و ناهنجاری های مربوط به آن:
- عدم تناسب میان فرم و کاربرد در بنا
- جزئیات اضافه و غیر اصولی
- استفاده از طرح هایی که نشان دهنده گرایش های خاص است
ضررورت تعریف ضوابط نما ساختمان
در صورتی که به سیمای شهری نگاهی بیاندازیم میبینیم که عدم استفاده از ضوابط و اصول طراحی نمای ساختمان در منظر شهری به سادگی قابل درک است. از این رو فضا ها و مناطق متفاوت شهری غیر قابل شناسایی شده و این موضوع به میزانی اغراق آمیز طراحی گردیده که نوعی وحدت بصری بیمارگونه را در سطح شهرهای مختلف به شکلی پراکنده به وجود آورده است.
از این رو می توان عنوان کرد که در جامعه امروزی، نیاز به تعیین ضوابط مشخص و ساماندهی سیمای شهری به شدت احساس می شود و این امر تنها با همکاری عوامل ذی ربط و هماهنگی دست اندر کاران ساخت و نگهداری شهر امکان پذیر خواهد بود.
بسیاری از افراد زندگی انسان را در یکی از بخش های خصوصی یا عمومی خلاصه می کنند. اما این دیدگاه اشتباه است و نمی توان آن را تنها در یک دید خلاصه کرد. در حقیقت زندگی خصوصی در داخل و زندگی عمومی در بیرن جریان دارد. زندگی جمعی اگر پر اهمیت تر از زندگی فردی نباشد، کم اهمیت تر از آن هم نیست. طراحی نمای ساختمان می تواند تاثیر مستقیمی بر روحیه افراد بگذارد. از این رو تعیین اصول طراحی نمای ساختمان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
نمای ساختمان متاثر از چه بخش هایی است:
- بخش تحتانی سازه که نشست ساختمان روی زمین را موجب می شود و باید به نوعی طراحی شود که علاوه بر هماهنگی با ابنیه های همجوار، بتواند استقرار سازه ساخته شده را بر روی زمین تقویت کند.
- کالبد سازه که متشکل از بخش های متفاوتی همچون نورگیر، بازشو ها، ورودی ساختمان، تمامی دسترسی ها،جنس و بافت متریال های مورد استفاده و هماهنگی متریال ها نسبت به یکدیگر است، با در نظر گرفتن کنسول ها و تاثیر مثبت از ابنیه های همجوار مشخص می گردد.
- خط آسمان که می تواند اتصال بین سازه ساختمانی با آسمان را مشخص کرده و بدنه ساختمان را برای ناظر خواناتر جلوه دهد.
مقاله پیشنهادی : اجرای نمای رومی یا کلاسیک
اصول طراحی نمای ساختمان بر اساس اقلیم:
یکی از موارد مهمی که کارفرما باید سازه مورد نظر خود را بر اساس آن طراحی کند توجه به اقلیم است، به نوعی که از تمام موقعیت های مطلوب طبیعی بیشترین بهره گیری به عمل بیاید.در واقع این موضوع در همه ی موارد طراحی اعم از طراحی نما ویلا نیز اهمیت دارد . از جمله این عوامل شامل:
بیشترین میزان نورگیری از جبهه های مطلوب:
یکی از شایع ترین اشتباهاتی که ممکن است مهندسان تازه کار بی شماری با آن روبرو شوند، قرار دادن فضاهای اصلی در جبهه های نا مطلوب از نظر نورگیری و تهویه است. جبهه های مطلوب به ترتیب عبارتند از: جنوب، شمال، شرق و در صورت لزوم با در نظر داشتن تمهیدات لازم غرب است.
بهره گیری از دیوار های نور گذر:
این نوع از دیوار ها که می تواند نورگیر، پنجره و موارد مشابه باشد، باید با استفاده از چهار چوب های با کیفیت و بدون درز تولید گردد. در واقع این نوع دیوار ها باید حداقل نشت را داشته باشند. در این سطوح طبق اصول طراحی نمای ساختمان بهره گیری از دیوار های نور گذر 2 جداره پیشنهاد می شود.
سایه بان ها:
این عنصر در سازه ها می تواند میزان تابش نور خورشید به جداره های نورگذر موجود در بنا را کنترل کند. با پیشرفت تکنولوژی بهره گیری از عایق های حرارتی در جداره های خارجی سازه موجب می شود که حرارت حاصل از منابع گرمایشی همچون نور خورشید و وسایل الکتریکی در محیط داخلی باقی بماند و به عنوان یک منبع گرمایشی کمکی در سازه مورد استفاده قرار بگیرد.
0 دیدگاه