طراحی پلان 4 واحدی ساختمان مسکونی
در مقاله ای که پیش رو دارید می خواهیم بدانیم که برای طراحی پلان 4 واحدی به چه مواردی باید دقت داشت؟ پیشنهاد می کنیم تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
در گذشته بیشتر منازل حیاط دار و ویلایی ساخته می شدند، اما رفته رفته این نوع خانه ها جای خود را به آپارتمان ها دادند. شاید یکی از دلایلی که باعث افزایش تعداد آپارتمان ها شد، افزایش جمعیت باشد. هر چه جمعیت بیشتر باشد، سرپناه بیشتری باید طراحی و ساخته شود. در ادامه در خصوص طراحی پلان 4 واحدی صحبت خواهیم کرد.
مشاوره و طراحی تخصصی نقشه فاز 1 و 2 معماری ، برای اطلاعات بیشتر تماس بگیرید.
پیش از آن که به سراغ بحث اصلی برویم ابتدا می خواهیم مختصر توضیحی راجع به پلان داشته باشیم تا بهتر این موضوع را درک کنید.
طراحی پلان مسکونی و تجاری چیست؟
پلان در معماری به معنای نقشه ای است که مهندس معمار آن را طراحی می کند، که البته لازمه ی آن، دانستن ضوابطی است که در معماری وجود دارد. یک معمار باید بداند که ضوابط طراحی پلان با ضوابطی که برای طراحی نما تصویب شده است کاملا با هم تفاوت دارند. اما به طور کلی مواردی در این میان وجود دارند که تاثیر بسزایی در طراحی پلان خواهند داشت، از جمله آنها می توان موارد فوق را نام برد که شامل: موقعیت جغرافیایی ساختمان، طرح ساختمان، داده های فنی و… می باشند. هر چه زمان به جلو پیش می رود نقش تکنولوژی در زندگی ها پر رنگ تر می شود، به طور مثال در گذشته مهندسان برای این که بتوانند طراحی پلان 4 واحدی را ترسیم کنند، به طور دستی این کار را انجام می دادند، در حالی که امروزه با استفاده از نرم افزارها به طراحی پلان ویلا یا پلان تجاری در نرم افزار انجام می شود.البته لازم بذکر است که تخصص برای اینکار همچنان لازم است.
این مقاله را نیز بخوانید : طراحی پلان ویلا
در طراحی پلان 4 واحدی چه نکاتی بیشتر حائز اهمیت است؟
زمانی که مهندس معمار به طراحی پلان می پردازد، باید به نکاتی ساده از قبیل تفاوت طراحی ویلا و طراحی پلان 4 واحدی ساختمان مسکونی بایستی به یکسری نکات توجه داشته باشد، موارد حائز اهمیت به شرح زیر است:
- مهندس معمار پیش از هر چیز باید به نیازهای کارفرما توجه داشته باشد.
- در هنگام طراحی باید به ابعاد و مساحت زمین توجه داشته باشد، به طور مثال اگر متراژ یک زمین زیاد نیست نباید سه خواب برای آن طراحی کند.
- طراحی باید به گونه ای باشد که شکل سایت پلان و دسترسی بنا ها رعایت شده باشد.
- برخی از زمین ها محدودیت هایی دارند، مهندس معمار باید تمامی این شرایط و محدودیت ها را در نظر گرفته و بر اساس آن به طراحی پلان بپردازد.
- شهرداری برای ساخت منازل مسکونی ضوابطی را قرار داده است که بی توجهی به آن می تواند برای کارفرما مشکلاتی را به وجود آورد.
- طراحی فضاهای مشترک ساختمان باید به نحوی باشد که حریم خصوصی مشترکین آپارتمان حفظ شود.
مراحل طراحی پلان 4 واحدی مسکونی !
مراحلی که در ادامه گفته می شود برای طراحی پلان 4 واحدی است که هر طبقه تنها یک واحد دارد.تمامی این نکات حتی در پلان های معروف ایران نیز رعایت می شود و باید تمامی آنها را در طراحی خود رعایت کنید . مراحل فوق بدین شرح می باشد:
- مشخص کردن فضای پلکان و آسانسور در طراحی پلان مسکونی :
اولین موردی که در طراحی پلان باید مورد توجه قرار بگیرد جانمایی پلکان و آسانسور در ساختمان مسکونی مهم است، مهندس معمار باید به مواردی مثل: عرض و شکل کلی زمین، تعداد واحد در هر طبقه، تعداد پارکینگ مطابق با تعداد واحد دقت داشته باشد زیرا گاهی فلرم پله چهار، سه و یا دو طرفه خواهد بود. با توجه به تجربیات مهندسان بهترین مکان برای جانمایی پلکان و آسانسور، وسط پلان است.
- جداسازی فضاهای عمومی و خصوصی در ساختمان مسکونی :
لکه گذاری یا جداسازی فضاهای عمومی و خصوصی مرحله ی دوم از طراحی پلان 4 واحدی است، معمولا این کار در متراژهای بالا کمی دشوار می باشد اما به طور کلی مشقت خاصی ندارد.
- مشخص کردن فضاهای داخلی خانه مسکونی :
در مرحله ی بعدی بایستی فضای داخلی خانه که شامل: آشپزخانه، ورودی پلان، اتاق خواب، سرویس بهداشتی و… می باشد مشخص شود. جالب است بدانید که آشپزخانه مهم ترین بخش خانه به شمار می رود، پس باید هنگام طراحی دقت زیادی برای طراحی آن به خرج داده شود. مهندسان برای طراحی آشپزخانه بیش از هر فضای دیگری وقت می گذارند.
- آشپزخانه ساختمان مسکونی باید در جایی از خانه باشد که نور کافی و تهویه هوای مناسب داشته باشد.
- بهتر است آشپزخانه مشرف به پذیرایی واقع شود تا امکان دسترسی راحت، فراهم شود.
- در هنگام طراحی آشپزخانه باید توجه داشته که تا حد امکان نزدیک درب ورودی باشد.
موارد بسیاری وجود دارد که می توان برای طراحی آشپزخانه استفاده کرد که ذکر تمامی آن ها در این مقاله نمی گنجد.
- ستون گذاری پلان:
پس از آن که برای هر طبقه طراحی متناسب با شرایط و ضوابط انجام شد، حال نوبت به ستون گذاری است. حد فاصل بین هر ستون تا ستون دیگری چیزی حدود 5 الی 6 متر می باشد و تا جایی که امکان داشته باشد در یک راستا باید قرار بگیرند. لازم به ذکر است که ستون گذاری پارکینگ نیز بسیار حائز اهمیت است زیرا محل تردد ماشین است در نتیجه نباید به گونه ای قرار بگیرند که خللی در تردد ایجاد کنند.
- اصلاح کردن نواقص:
زمانی که به این مرحله برسید یعنی طراحی پلان به پایان رسیده است، اما برای محکم کاری لازم است تا بررسی هایی صورت گیرد تا در صورت وجود نواقص، اصلاحات انجام شود. اکثر مهندسان در این مرحله به تغییر در پلان های تیپ طبقات بر اساس ستون گذاری هایی که انجام داده اند، می پردازند.این مرحله در پلان های معروف ایران در مهمترین بخش ها بوده و تفاوت اصلی پلان ها در این مرحله مشخص می شود.
مبلمان کردن طراحی پلان
برای تکمیل طراحی پلان 4 واحدی بایستی مبلمان کردن انجام شود، که اصول خاص خود را دارد. اصول فوق به شرح زیر می باشند:
- در زمان طراحی از بلوک هایی برای مبلمان استفاده کنید که اندازه ی استاندارد داشته باشند.
- از ایجاد هر گونه تغییر در سایز بلوک ها باید خودداری شود.
- برای این که تجسم فضای داخلی منزل بهتر به نظر برسد باید مبلمان را به شکل واقعی طراحی کرد.
- شکل ظاهری مبلمان را باید برای هر بخش از منزل حفظ کرد.
- میزان استفاده از مبلمان باید تعادل داشته باشد.
- دقت داشته باشید که هنگام طراحی مبلمان باید به تمام جزئیات دقت کرد.
لازم به ذکر است که طراحی مبلمان برای محیط منزل یکی از ترفندهایی است که مهندس طراحی می تواند به ایرادات کار خود پی ببرد.
از همراهی شما سپاسگذاریم، امیدواریم که مفید بوده باشد.
0 دیدگاه