طراحی پلان کتابخانه
در این مقاله قصد داریم در رابطه با موضوع طراحی پلان کتابخانه بحث کرده و اطلاعات مفیدی را به شما عزیزان ارائه دهیم. اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که به یادگیری طراحی نقشه ساختمان علاقه مندید، ما را همراهی کنید.
طراحی پلان کتابخانه
برای این که بتوانیم به شما اطلاعاتی در رابطه با طراحی پلان کتابخانه ارائه دهیم، باید ابتدا بدانید پلان چیست. پلان یک اصطلاح تخصصی در عمران و معماری است که برای سازه های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد؛ اما به بیانی دیگر پلان دیدن نقشه ی طراحی از سمت بالا است که می توان تمامی جزئیات سازه را در آن دید. شاید برای شما جالب شده باشد که کاربرد پلان هر ساختمان چیست و به چه دلیلی طراحی می شود. برای پاسخ به این سوال باید بگوییم تمامی تاسیسات، بخش های جزئی ساختمان، تعداد طبقات و هر نوع اطلاعات دیگری را به شما خواهد داد.
در این قسمت لازم به ذکر است که طراحی نقشه ساختمان و پلان به شکل دستی و نرم افزاری صورت گرفته و افراد بسیار زیادی قادر به طراحی آن می باشند؛ البته همان طور که می دانید طراحی دستی پلان بسیار دشوار بوده و طراحی به کمک نرم افزارها به مراتب ساده تر است.
طراحی پلان کتابخانه هم توسط انواع نرم افزارها قابل اجرا بوده و لازم به ذکر است طراحی پلان به کمک نرم افزار اتوکد به شکل دو بعدی و سه بعدی با تمام جزئیات لازم قابل اجرا می باشد. در حالت کلی می توان گفت طراحی پلان به کمک نرم افزار اتوکد یکی از کامل ترین طراحی ها بوده و همواره مورد استفاده قرار می گیرد.
نکات مهم در طراحی پلان کتابخانه
در قسمت قبلی به تعریف اصلی پلان و کاربرد آن پرداختیم، اکنون قصد داریم نکات مهم در طراحی پلان کتابخانه را بیان کنیم.
یکی از مهم ترین و اساسی ترین نکته ای که باید در زمان طراحی پلان کتابخانه به آن توجه کرد، نوع کتابخانه و سایز دلخواه است. به طور مثال کتابخانه دانشگاهی را در نظر بگیرید، در این چنین مواردی باید فضای کافی برای مطالعه دانشجویان باتوجه به جمعیت آن دانشگاه در نظر گرفته شود. کتابخانه های ملی در سراسر کشور هم باید علاوه بر داشتن فضای کافی برای مطالعه ی افراد، طراحی پلان را به شکلی ارائه دهند که بتواند فضای کافی را برای داشتن کتاب های عمومی و تخصصی تامیین کنند.
در این بخش لازم به ذکر است که برای طراحی پلان کتابخانه های داخل منزل شخصی نیاز به فضای بزرگ برای مطالعه نبوده و به همین دلیل می توان طرح های خاص را اجرایی کرد. طراحی پلان کتابخانه های عمومی به همین چند مورد ختم نشده و در بعضی از آن ها دستگاه فتوکپی و امکانات دیگری هم ارائه خواهد شد.
نکات مهم اجرایی در طراحی پلان کتابخانه
در قسمت قبلی بر اهمیت پلان تاکید شده و دانستیم پلان هر کتابخانه باتوجه به نوع کاربرد آن باید به شکل خاصی بوده و امکانات لازم را تامیین کند. اکنون قصد داریم چند نکته مهم اجرایی را برای اجرای پلان کتابخانه ارائه دهیم.
1. از ورود نور به کتابخانه جدا جلوگیری کنید. در نکات اجرایی برای طراحی مدرن بر داشتن پنجره های بزرگ و نور طبیعی تاکید می شود، اما در طراحی پلان کتابخانه دقت کنید که نور خورشید آزار دهنده بوده و سبب بر هم زدن آرامش افراد در حال مطالعه خواهد شد. به همین دلیل به شما توصیه می کنیم ساختمان کتابخانه شمالی یا به عبارت دیگر نورگیر نباشد؛ در صورت اجبار اجرای کتابخانه شمالی، سعی کنید از پنجره های بزرگ استفاده نکنید.
2. بی سر و صدا بودن فضای داخلی از مهم ترین اصول طراحی پلان کتابخانه است. شما می تواند اتاق مطالعه را در بخش های ساکت ساختمان اجرا کنید و در زمانی که این شرایط لازم محیا نیست، باید از سقف کاذب به عنوان عایق صدا استفاده کرد. همان طور که می دانید وجود کوچک ترین صدایی آرامش کتابخانه را بر هم می زند، پس توصیه می کنیم عدم وجود هر گونه سر و صدایی را جدی گرفته و از عایق صدا استفاده کنید.
3. توصیه می کنیم محل بایگانی کتابخانه در بخش های زیرین و حد امکان در زیرزمین هر سازه اجرایی شود. همان طور که می دانید بار کتاب ها زیاد بوده و ممکن است در زمان وقوع زلزله مشکل ساز شود، به همین دلیل به شما توصیه می کنیم بار کتاب ها را روی نزدیک ترین طبقه به زمین قرار دهید. در حالت کلی کتابخانه و بایگانی ساختمان شما در هر قسمتی که باشد، باید بارهای وارده را در اجرای دیگر بخش ها تاثیر داده و در محاسبات خود از آن غافل نشوید.
در نهایت لازم به ذکر است که برای اجرای پلان کتابخانه علاوه بر تمامی موارد نام برده شده در سطرهای بالا، باید به عوامل دیگری مانند دمای محیط، رطوبت فضا، ابعاد قفسه ها، ظرفیت قفسه ها، تعداد کتاب های موجود در هر یک از قفسه ها، نوع گروه بندی کتاب های یک قفسه، عرض راه رو های ورودی، تهویه ی هوا، ابعاد نیمکت های مورد استفاده برای یک نفر و ….. دقت کرده و بدون توجه به آن ها برای کاری اقدام نکنید.
پلان مناسب کتابخانه
اگر پروژه ی طراحی پلان کتابخانه ای برعهده شما است، توصیه می کنیم تمامی پلان های مورد استفاده از سازه های مشابه را بررسی کرده و سعی کنید تمامی نقاط منفی آن را از بین برده و برای پروژه ی خود اعمال نکنید. در این مقاله تلاش کردیم، بر ضرورت طراحی پلان تاکید کرده و همچنین تمامی نکات اجرایی پلان برای شما عزیزان بیان شد. در نهایت قصد داریم شما را با یک نوع پلان کتابخانه آشنا کنیم، که برای ساختمان مسکونی طراحی شده و تمامی معیارهای مد نظر مالک در آن اجرا شده است.
در صورتی که شما هم باید پلان کتابخانه را برای یک ساختمان مسکونی طراحی کنید، حتما معیارهای مالک را در نظر گرفته و در کنار امنیت ساختمان زیبایی آن را هم مهم بدانید. کتابخانه های یک ساختمان مسکونی همانند فضای عمومی نبوده و فرد مورد نظر باید بیش تر از هر بخش دیگری در آن آرامش داشته باشد.
0 دیدگاه