طراحی پلان مسکونی منحصربفرد همراه با نقشه
در صورتی که تا به حال پلان منازل مسکونی را طراحی کرده باشید، احتمالا می دانید که برای انجام این کار بهتر است تا روند طراحی پلان را به ترتیب پیش بگیرید. این کار می تواند در کنار پیروی از اصول طراحی پلان و قوائد معماری به شما کمک کند تا طراحی پلان مسکونی خود را به بهترین شکل ممکن انجام دهید.
مقاله جامع طراحی پلان را بخوانید.
قبل از این که دست به قلم شویم باید بدانیم که برای یک طراحی استاندارد و خوب، ساختمان مورد نظر ما نیاز به طراحی چه عرصه ای دارد. همان گونه که می دانید طراحی هر ساختمان بر اساس متراژ، محل قرار گیری، بر ساختمان، شکل زمین و نیاز کارفرما با ساختمان های دیگر متفاوت است. فرض را بر این بگذاریم که اساس طراحی ما آپارتمان مسکونی 4 طبقه است و باید با توجه به آن طراحی را آغاز کنیم و روند طراحی را در ادامه میبینید.
طراحی پلان تخصصی ساختمان!برای مشاوره و استعلام قیمت با ما تماس بگیرید.
مراحل طراحی پلان مسکونی در ساختمان :
انتخاب بهترین محل برای راه پله و آسانسور در پلان ساختمان
مهم ترین عرصه ای که باید در طراحی پلان مسکونی در نظر گرفت جا نمایی درست راه پله و آسانسور است. در واقع دیگر عرصه ها در طراحی پلان بر اساس این عنصر شکل می گیرند. برای طراحی درست راه پله مهم ترین مسئله عواملی همچون شکل زمین، عرض، تعداد واحد در هر طبقه، تعداد پارکینگ مورد نیاز و … می باشد.
پس از آن باید در مورد شکل پله تصمیم گیری کنید. در اکثر موارد برای طراحی پلان ها از پله دو بازو استفاده می شود، اما ممکن است بر حسب نیاز، متراژ زمین و کاربرد ساختمان طرح پله را به یک بازو ، سه بازو و چهار بازو نیز تغییر دهد.
تعیین موقعیت قرار گیری ماشین در پارکینگ
یکی از اصول و قوانین مقدماتی طراحی پلان مسکونی این است که به ازای طراحی هر واحد مسکونی یک پارکینگ باید تامین گردد. در حالت کلی هر پارکینگ که طراحی می کنید، باید دارای فضایی معادل 25 متر مربع باشد. قوانین طراحی آن به این صورت است که طبق استاندارد حداقل عرض تعبیه شده باید معادل 2.50 سانتی متر بوده و طول آن به میزانی باشد که امکان گردش و جابجایی ماشین در فضای مورد نظر بدون هیچ آزاری برای همسایه ها وجود داشته باشد.
در صورتی که متراژ زمین شما محدود بوده و برای جا نمایی ماشین ها به مشکل بر خوردید، بهترین راهکار در چنین شرایطی قرار دادن راه پله و آسانسور در یکی از چهار گوشه پلان است. با این کار فضای مفید بیشتری در اختیار شما قرار می گیرد، تا بتوانید پارکینگ خود را به درستی و بر اساس ضوابط معماری طراحی کنید.
جدا سازی فضای عمومی و خصوصی از یکدیگر در نقشه مسکونی
بعد از مشخص کردن راه پله و طراحی پیلوت، باید یک طبقه بندی کلی را بر اساس نیاز نسبت به محیط های عمومی و خصوصی در طراحی پلان مسکونی انجام دهید. در اصطلاح تخصصی معماری به این روش لکه گذاری می گویند. انجام این کار تقریبا می تواند بسته به سلیقه شخصی طراح متفاوت باشد.
مقاله پیشنهادی: نقشه ساخت ویلا 100 متری
اما با این حال اگر بتوان راه پله را در بخش میانی ساختمان در نظر گرفت، امکان جدا سازی عرصه عمومی و خصوصی در پلان به بهترین شکل انجام خواهد شد.
جانمایی ورودی ساختمان و قرار گیری آشپزخانه
یکی دیگر از مهم ترین موضوعات در روند طراحی پلان و قرارگیری عرصه های ساختمان، انتخاب بهترین موقعیت برای تعبیه آشپزخانه نسبت به در ورودی است. در واقع این عرصه به نحوی باید طراحی شود که کمترین فاصله را از درب ورود به واحد داشته باشد. علاوه بر آن تامین نور و تهویه در این عرصه نیز می تواند تاثیر بسزایی در طراحی پلان شما داشته باشد.
در صورت امکان بهتر است آشپزخانه را در محلی قرار دهید که بتواند نور خوبی را به صورت مستقیم دریافت کند. در شرایطی که این کار عملی نباشد، طبق ضوابط شما می توانید، محل قرار گیری آشپزخانه را نهایتا تا 7 متر دور از منطقه نورگیر ساختمان طراحی کنید. قرار گیری این عرصه در ساختمان می تواند تاثیر بسزایی در دکوراسیون داخلی ساختمان مسکونی شما داشته باشد.
جانمایی اتاق خواب و حمام
اتاق خواب و حمام جزو عناصری در ساختمان به حساب می آیند که باید بیش از دیگر عرصه ها، حالت های مختلف قرار گیری آن بررسی شود. قبل از هر چیزی باید مشخص کنید که قرار است خواب های شما به صورت مستر طراحی شوند یا تنها یک حمام را برای تمامی اتاق ها در نظر دارید.
پیش از جانمایی اتاق خواب ها در طراحی پلان مسکونی باید ابتدا یک فیلتر را برای این بخش از ساختمان نسبت به عرصه عمومی در نظر بگیرید. برای طراحی باید حتما یکی از اتاق های خواب را بسته به مساحت زمین به عنوان اتاق خواب والدین بزرگتر از سایر آن ها طراحی کنید. بهترین اندازه برای این عرصه می تواند متراژی برابر با 15 متر مربع باشد و حتی المقدور درب این اتاق را از دیگر اتاق ها فاصله دهید.
ستون گذاری با توجه به موقعیت قرار گیری ماشین و پلان ساختمان
بعد از این که عرصه ها را در پلان مشخص کرده و آن ها را جا نمایی کردید، یکی دیگر از بخش های مهم در طراحی پلان مسکونی، آکس بندی پلان با توجه به نحوه چیدمان فضاها و موقعیت قرار گیری ماشین ها در پارکینگ است. در واقع موقعیت قرار گیری ستون ها باید به نحوی انتخاب شود که رفت و آمد ماشین ها را در پارکینگ مختل نکند.
در مرحله آکس بندی، این امکان وجود دارد که بر اساس موقعیت قرار گیری ستون ها در پلان مسکونی، طراحی های انجام شده نیاز به ایجاد تغییراتی هر چند کوچک داشته باشند.این مورد در هزینه طراحی پلان نیز اهمیت زیادی دارد.
انجام اصلاحات پلان و رعایت ریزه کاری ها
پس از این که مبادی طراحی پلان مسکونی و هزینه طراحی پلان شما مشخص شد، باید برای تکمیل پروژه، تمامی جزئیات مربوط به آن را طراحی کنید. معمولا مهندسان معمار در این مرحله از فرآیند طراحی پلان با توجه به جا نمایی عرصه ها، قرار گیری در، پنجره، عرض و ارتفاع آن ها، اوکابه، اندازه گذاری و طراحی نما را انجام می دهند.
طراحی پلان مبلمان
آخرین مرحله از طراحی پلان مسکونی را شکل می دهد که می تواند نقشه را برای هر فردی قابل فهم تر کند. برای این مرحله از طراحی باید حتما اصول حرفه ای دکوراسیون داخلی را در نظر گرفت و بر اساس ضوابط آن طراحی پلان مبلمان را انجام داد. در این مرحله نیز ممکن است تغییرات ظریفی به جهت کارآمد شدن فضاهای داخلی و با توجه به ضوابط طراحی در پلان انجام شود.
0 دیدگاه