ضوابط طراحی نما منطقه 5 وضع شده از سوی شهرداری
کالبد بنا علاوه بر تصویری که می تواند از سازه به نمایش بگذارد، بدنه شهری را نیز در هر منطقه نشان می دهد. از این رو ارگان های ذی ربط به این مسئله اهمیت بسیار زیادی می دهند. به همین سبب در بسیاری از شهر های جهان ضوابط و مقررات ویژه ای در این باره اتخاذ شده است که ما امروز در این مقاله به ضوابط طراحی نما منطقه 5 می پردازیم.
گروه مهندسین دژار طراح و مجری انواع نما کلاسیک و مدرن ! با ما تماس بگیرید .
اقدامات صورت گرفته در خصوص ضوابط طراحی نما منطقه 5
گروهی از مهندسان معمار با در نظر گرفتن مسائل زیبایی شناسی و این مقررات وضع شده در هر منطقه، طرح ها و ایده های متنوعی را در چهارچوب قوانین عنوان نموده اند. به نوعی که کارفرما بر اساس هماهنگی نمای بیرون بنا با ابنیه های مجاور و بستر قرار گیری آن ها باید سازه خود را اجرا نماید. در سال های اخیر با معطوف شدن توجه مردم به طراحی نما سازه، شاهد تلاش های بی شماری در این زمینه بوده ایم.
افراد بر خلاف گذشته نسبت به این موضوع حساس شده اند و تلاش دارند تا با محوریت در موضوعی همچون مقررات و ضوابط منطقه ای بتوانند، طرحی مطابق با مسائل زیبایی شناسی و شهر سازی را ارائه کنند. علاوه بر آن با تصویب طرح تفصیلی در تهران و ایجاد تغییراتی هر چند کوچک در ضوابط ارتفاعی، تاثیر گذاری کالبد بنا در عرض گذر، مساحت زمین های موجود در منطقه و نوع بخشیدن تراکم تشویقی به پروژه های فرسوده طراح با شرایط جدیدی مواجه است.
از این رو اکثر مهندسین در مدل سازی های کشور ما، بعد طراحی را مورد توجه قرار می دهند. به همین منظور شهرداری نیز قوانینی را در این باره تعریف نموده و ضوابط طراحی نما منطقه 5 را به تصویب رسانده است. جالب توجه است که موضوع ساماندهی نماهای شهری با در نظر گرفتن مقررات طرح تفضیلی شهر تهران توسط معاونت شهر سازی و معماری مورد توجه قرار گرفته است.
مقاله پیشنهادی : ضوابط طراحی نما منطقه 6
این ارگان با در نظر گرفتن حقوق فطری و قوانین وضع شده در هر منطقه شهری، تلاش می کند تا راهکار ها و راهبرد های مشخصی را برای ساماندهی به کالبد بناهای شهری ایجاد نماید. بدیهی است که در این زمینه عوامل متعددی نظیر زیبایی شناختی، حقوق شهروندی و دغدغه های مدیریت مورد توجه خواهد بود.
با تغییر این راهبردها به قوانینی مشخص تحت عنوان ضوابط طراحی نما منطقه 5 موجب ایجاد واکنشی دو سویه بین ارگان های شهری و تبعه هر منطقه برای ساماندهی کالبد بناها و بدنه شهری شده اند. با این حال امروزه در بحث نمای سازه های ساختمانی چیزی که بیش ترین تاثیر را در این موضوع خواهد گذاشت، سلیقه های شخصی طراح و کارفرما است.
اما در این میان باید گفت که سلایق شخصی هر فرد در طراحی نمای سازه های ساختمانی علاوه بر این که می تواند نقطه قوت بدنه شهری باشد، می تواند نقطه ضعف این طرح ها نیز بوده و تصویر ذهنی شهروندان را از بنای طراحی شده خراب کند. نمای ساختمان در مجموعه شهری که در آن حضور دارد، به میزان قابل توجهی موثر است و این تاثیر در بدنه معابر قابل انتقال است.
در تمامی این موارد باید شرکتی در همه ی موارد ناظر باشد و میتوانید طراحی و اجرای خود را به سایت تخصصی طراحی نما ساختمان دژار بسپارید.
عناصر پر اهمیت در کالبد سازه های ساختمانی طبق ضوابط طراحی نما
متریال:
یکی از اساسی ترین اجزایی که می تواند فرم کالبدی هر بنایی را بسازد متریال مورد استفاده در آن است، که از دید ناظر قابلیت روئیت خواهد داشت.
ورودی:
شاخص ترین بخش سازه های ساختمانی که می تواند احساس دعوت کنندگی یا خلاف آن را برای بیننده فراهم بیاورد، ورودی هر ساختمان است. این بخش را می توان نوعی مدخل ارتباطی دانست که امکان ورود و خروج را برای افراد فراهم می کند.
بازشو:
به بخشی از سطح کالبد هر بنا گفته می شود که به منظور تهویه و تامین نور با استفاده از متریال هایی ساخته می شود که این قابلیت را بتواند بدون هیچ مشکلی و تنها با باز و بسته شدن آن برای کاربر فراهم بیاورد.
کنسول:
تغییرات حجمی که ممکن است در سطح خارجی سازه به وجود بیاید و موجب بیرون زدگی بخشی از کالبد بنا شود را در اصطلاح کنسول می خوانند.
بام:
آخرین سقف هر ساختمان مسکونی، تجاری و اداری که در بخش بیرونی بنا قرار می گیرد، در دانش تخصصی معماری با نام بام ساختمان خوانده می شود. در واقع این بخش از بنا همچون پوسته ای بر ساختمان قرار دارد که از نظر بصری به عنوان نمای پنجم بنا شناخته می شود.
خط آسمان:
خط آسمان را می توان از دید ناظر مرزی بین سازه ساختمانی اجرا شده و آسمان دانست . این عنصر با همجواری ساختمان ها در کنار یکدیگر پدیدار می گردد.
اساسی ترین عوامل تاثیر گذار بر کالبد بنا طبق ضوابط طراحی نما منطقه 5:
مصالح:
- بهره گیری از مصالحی همچون شیشه و فلز به صورت کامل و صدرصد در نما ممکن نخواهد بود.ولی در طراحی نما مدرن قابل استفاده اند.
- رنگ متریال های مورد استفاده در اجرای ساختمان باید به صورت متعارف انتخاب گردد.
- حداکثر استفاده از متریال های متنوع در نما برابر با 4 نوع متفاوت است و کارفرما اجازه استفاده مصالح بیشتر را در سازه نخواهد داشت.
- یکی دیگر از مهم ترین نکاتی که در ضوابط طراحی نما منطقه 5 به آن اشاره شده است، بهره گیری از فرم های متعارف در طراحی کالبد سازه است. کارفرما نمی تواند از طرح های نا مانوسی همچون کشتی، میوه، مجسمه و … در سازه خود استفاده کند.
عناصر تاسیساتی:
- کارفرما امکان استفاده از عناصر تاسیساتی را در نمای ساختمان به شکل نمایان نخواهد داشت.
- امکان درج هر نوع متنی که مازاد بر پلان نما باشد هنگام اجرا در ساختمان وجود ندارد.
- کاربر نمی تواند در نمای ساختمان خود از متن، عکس، علائم و نماد هایی استفاده کند که موجب ترویج تفکرات ضد دین شود.
- هماهنگ سازی خطوط موجود در تابلوها با تابلو موجود در ابنیه های مجاور ساختمان.
- چنانچه از عناصر تاسیساتی در نمای ساختمان خود استفاده کرده اید در صورتی که قابل روئیت باشد باید با متریال هایی خاص که هماهنگ با مصالح مورد استفاده در نما است آن را به طور کامل پوشش دهید.
- بهره گیری از باکس گل، پوشش های گیاهی نما و … در لبه تراس و پنجره برای زیبایی بخشی به سازه مورد نظر از دید عابران.
کنسول ها:
- در بخش پایین نمای ساختمان (خط زمین) امکان ایجاد هر نوع کنسول و پیش آمدگی وجود ندارد.
- در بخش ورودی ساختمان امکان ایجاد هیچ نوع کنسولی وجود ندارد.
- کنسول هایی که در نمای ساختمان تعبیه می شود نباید بیش از 10 سانتی متر باشد.
- بخش ورودی ساختمان باید تا اندازه ای نسبت به سطح نما عقب نشینی داشته باشد.
3 دیدگاه